Ilościowe tabele salicylanów 1 – owoce, warzywa

Pół roku temu, na podstawie danych amerykańskiej strony poświęconej uczuleniu na salicylany oraz polskiej strony o żywności, przygotowałem tabele salicylanów z podziałem na żywność ze znikomą zawartością salicylanów, umiarkowanąwysoką i bardzo wysoką. Na podstawie danych dostępnych na stronie food-info opisałem też przybliżone ilości salicylanów w poszczególnych grupach żywności, dzięki temu powstały przejrzyste tabele zawartości salicylanów.
Z biegiem czasu uświadomiłem sobie jednak, że w komponowaniu diety codziennej tabele są pomocne, ale niewystarczające - brakowało mi konkretnej ilości salicylanów na 100g danego produktu.
Przygotowałem zatem na własny użytek „podrasowaną” wersję tabel – z podaną gramaturą przy poszczególnych produktach. Kapitalnie ułatwia to komponowanie dań i wyznaczenie indywidualnego, dobowego progu ilości salicylanów w żywności, co z kolei ułatwia prowadzenie dziennika żywności i obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne grupy jedzenia w poszczególne dni i tygodnie.
Dzięki takim obserwacjom reakcji organizmu i dziennikowi żywności zaobserwowałem wiele ciekawych zależności, które umożliwiły mi odzyskanie węchu i najpierw częściowe, a obecnie (od kilku dni) pełne odstawienie kropli sterydowych do nosa, które musiałem stosować od 10lat, a które tylko udrażniały nos, ale nie przywracały węchu… No ale o tym kiedy indziej, gdy zbiorę i posegreguję więcej informacji.
W każdym bądź razie chcę się z wami tymi „cudownymi” i podrasowanymi tabelami podzielić. Są to dokładnie te same tabele co poprzednio tabele, jednak z dopisanymi gramaturami salicylanów przy produktach, o których udało mi się znaleźć jednoznaczne informacje. W tym celu wykorzystałem dodatkowo tabelę opracowaną przez australijską dr Anne R. Swain opublikowaną na stronie jednego z terytoriów Australii (Nowej Południowej Walii), a dokładnie na stronie szpitala Royal Prince Alfred Hospital.
W tabeli tej podane są ilości salicylanów w każdym badanym produkcie, na tej podstawie dopisałem ilości do moich tabel (nie wszystkie produkty były badane), ponadto zmodyfikowałem tabele tak, żeby ujednolicić ją z badaniami dr Swain, zatem jeśli jakichś produkt w poprzedniej tabeli zakwalifikowany był np. do grupy znikomej, a z tabeli Swain wynikał, że kwalifikuje się do umiarkowanej, to został przeniesiony. Dzięki takim zabiegom powstała tabela, która integruje dane z trzech źródeł, przy czym rolę wiodącą pełnią tu dane z badań dr Swain.
Należy też zaznaczyć, że badania te były robione w 1985r na produktach dostępnych na australijskim rynku, zatem ilości salicylanów mogą być rozbieżne w stosunku do dostępnych obecnie na polskim rynku, dlatego nie podawałem wyrobów przetworzonych, a tylko nieprzetworzone lub lekko przetworzone. W związku z powyższym publikowane teraz tabele należy ostrożnie przetestować na sobie, tym bardziej, że pani dr nie przebadała wszystkich publikowanych to produktów, stąd przy niektórych brak podanej gramatury…
Koniec już z i tak przydługim wstępem, oto bohaterka dzisiejszego dnia -tabela zawartości salicylanów w owocach i warzywach:

(cdn)

Zapraszam też na 
http://jedzilecz.blogspot.com

Ten wpis został opublikowany w kategorii Leczenie i profilaktyka i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Ilościowe tabele salicylanów 1 – owoce, warzywa

  1. ~Kasia pisze:

    Czy przy kiwi jest pomyłka? znajduje się w grupie wysokiej a zaznaczono 0,3 ?

  2. ~Anna pisze:

    Witam. Mam pytanie. Czy są jakieś informacje na temat żeń-szenia? Można go spożywać?

    pozdrawiam

    • ~magda pisze:

      musisz sama stwierdzić, jak Twój organizm reaguje i przy jakich ilościach. Od zeszłego roku mam stwierdzoną alergię na salicylany. Zauważyłam, że nie mogę przedobrzyć. Mówię o owocach i warzywach, a jestem wegetarianką. W tym zaczęłam się uczulać na imbir – duszę się. Żeń szeń jest chyba z tej samej grupy

  3. ~Sylwia pisze:

    Dziwne te table. Wszędzie inaczej.
    Wg mojej, od alergologa, nie mogę żadnych cytrusów, cytryn też.
    Za to mogę kiwi.
    Tu odwrotnie.

  4. ~Katrin pisze:

    Niski z owoców jest też granat,melon i mango.

  5. ~Joanna pisze:

    I ja zwracam się z pytaniem, bo mam właśnie niezłą zagadkę to rozwikłania – czy możliwe jest aby dziecko miało szybką i silną reakcję alergiczną na dżem truskawkowy (konserwanty nie wchodzą a grę – mówimy o dżemie domowej roboty, z truskawek ogródkowych), natomiast świeże truskawki je aktualnie w ilościach sporych i reakcja nie występuje… Myślałam o stężeniu salicylanów, jednak na zdrowy chłopski rozum łyżeczka dżemu to nie jest więcej niż miseczka truskawek… O co może chodzić???
    Generalnie alergia na salicylany jest u córki zdiagnozowana, przede wszystkim na miód reaguje bardzo silnie, natomiast inne produkty to u nas istna loteria.

  6. ~paula pisze:

    A co z aloesem? I jak z tymi granatmi bo raz pisza że nie mozna a raz że można. I co pijecie? :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>