Tabela zawartości salicylanów w żywności – cz.4 (nabiał, nasiona, napoje, słodkości)

UWAGA: JEST DOSTĘPNA ZAKTUALIZOWANA TABELA - TUTAJ-

Poniżej czwarta (ostatnia) z przygotowanych przeze mnie czterech tabel. Mam nadzieję, że będzie pomocna w praktyce.

Tabela na podstawie informacji z
http://salicylatesensitivity.com/about/food-guide/
oraz
http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fi27.htm
(jeśli w przywołanych tabelach pojawiły się rozbieżne informacje, to podano informację o wyższej zawartości salicylanu), jeśli w tabeli food-info pojawiła się informacja, której brak w salicylatesensitivity, to podano tą informację z adnotacją w nawiasie.

Informacje dodatkowe, które zdobyłem po sporządzeniu tabeli:

  1. Niską zawartość salicylanów ma również kawa orkiszowa, którą ostatnio można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością.
  2. Wielokrotnie spotykam się w publikacjach z informacją o niskiej zawartości salicylanów w herbacie rumiankowej, ale uwaga gdyż zgodnie z http://zielnik.herbs2000.com/ziola/1_sklad.htm zioło to posiada bardzo dużo salicylanów!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Leczenie i profilaktyka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Tabela zawartości salicylanów w żywności – cz.4 (nabiał, nasiona, napoje, słodkości)

  1. ~anna pisze:

    dziękuję za pomoc .. długo już walczę i podobnie jak i tu bez skutku .. niestety przez sterydy waga idzie mi w góre i specialnie nie ma pomysłi co z tym zrobic troche juz brakuje mi sił , . dzikuje za te tabele sa doskonłe . …. w azji natomist czuje sie doskonale .. mieszkam na codzin w szczecinie .. w górach tez wech wraca – avessco powoli odstwiam – fiksonese nosule odstwialam bo nic nie dają .. dzikuje i czekam na wiecej informacji – ja bylam jeszcze iu uzdrowiciela na bali … ale nic nie dalo

  2. ~Małgośka pisze:

    Czy ksylitol – cukier z brzozy jest dozwolony?????

  3. ~Wiosna_12 pisze:

    Życzę wszystkim wytrwałości – bo to trochę nie równa walka o komfort, zdrowie, a czasami życie!
    Mnie sytuacja zmusiła do stałego noszenia zastrzyku adrenaliny – pojawiające się, niebezpieczne obrzęki naczynioruchowe Quinckego z zaciśnięciem krtani. Wielokrotne pobyty w szpitalach… Nie wiadomo kiedy, co zaatakują i z jakim nasileniem… Czasami okropna pokrzywka, a czasami niebezpieczny obrzęk… Trzy kilo więcej w dobę i wiem, że trzeba uważać…
    Zaczęłam od bardzo restrykcyjnej diety (samopoczucie super!!!), a potem drogą małych kroków wprowadzam eksperymentalnie pewne pokarmy – za każdym razem czując strach przed skutkami. Oczywiście jest grupa potraw o której musiałam zapomnieć.
    Chciałam dodać do jednej z potraw (lody z banana i czekolady) trochę masła orzechowego. Nawet już kupiłam, ale patrzę w tabele, a tutaj masło jest „umiarkowane”, a orzechy ziemne – z których przecież jest przygotowywane (w tym moim jest 95%) są „bardzo wysokie”. Jak to interpretować? Ostatecznie dodam karmel, ale z tym masłem byłoby chyba ciekawsze…. Chciałabym a się boję… Proszę o wyjaśnienie… Jakaś rada/sugestia? Pozdrawiam…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>