Szybka zupa cebulowa bez salicylanów

Skład:
- 6 dużych cebul,
- 6 łyżek masła prawdziwego (bez konserwantów i chemicznych dodatków),
- 1 i 1/2 l wody lub własnoręcznie przygotowanego bulionu z kurczaka, jeśli mamy,
- 5 dag ementalera (bez konserwantów i chemicznych dodatków),
- sól, odrobina pieprzu.

Cebule obrać, pokroić w piórka. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlać gorącą wodę lub bulion (przy bulionie uwaga na salicylany – koniecznie musi być własnej roboty!). Zetrzeć ser żółty, mieszać.
Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 10 minut. Zetrzeć ser żółty, zamieszać. Przyprawić solą i odrobiną pieprzu (uwaga na salicylany).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wegetariańskie, Zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>